30 Aralık 2010 Perşembe

Fırat Üniversitesi


FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NİN DÜNÜ

Zengin bir kültür hayatı bulunan Elazığ ve ilçelerinde eğitim ve öğretime başlayan ve daha sonrada Bingöl, Muş, Tunceli illeriyle Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yükseköğretim kurumlarına sahip olan ve 2547, 2809, 3337 ve 3389 sayılı kanunlarla bugünkü hüviyetini kazanan Fırat Üniversitesi’nin kuruluşu, kademeli olarak gerçekleşmiştir. Büyük Önder Atatürk, 1936 yılında üniversitelerin yurt sathında yaygınlaştırılması gerektiğine işaret etmiş ve Ulu Önder’in bu işaretleri doğrultusunda Doğu Anadolu’da üniversite kurulmasının doğru olacağı vurgulanmıştır. Bu gelişmelerin sonucu olarak 1942 yılında düzenlenen “Ikinci Üniversite Haftası”da Elazığ’da yapılmıştır. Bu haklı teşebbüslerin desteklediği, Elazığ’da bir yükseköğretim kurumuna sahip olma çabaları nihayetinde, 1967 yılında gerçekleşmiştir. 1967 yılında Yüksek Teknik Okul açılmış, aynı yıl içinde Ankara Üniversitesi Senatosu’nun Elazığ Veteriner Fakültesi’nin kurulmasını öngören kararı Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmıştır. Teknik Yüksekokul, 1184 Sayılı Kanunla 1969 yılında Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (EDMMA)’ne dönüşmüş, Veteriner Fakültesi de 1970 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. Kuruluşu 11 Nisan 1975 tarih ve 1873 Sayılı Kanunla gerçekleşen Fırat Üniversitesi’nin çekirdeğini Veteriner Fakültesi oluşturmuştur. 1975–1976 eğitim öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakülteleri’nin de ilavesiyle Üniversite, eğitim ve öğretime üç fakülte ile başlamıştır. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun ve 41 sayılı KHK ile yeniden düzenlenen Fırat Üniversitesi’nde Fen ve Edebiyat Fakülteleri birleştirilerek Fen-Edebiyat Fakültesi adını almış, EDMMA (Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi) ise Mühendislik Fakültesi’ne dönüştürülerek üniversite bünyesinde yer almıştır.
1983– 1984 eğitim-öğretim yılında, kuruluş çalışmaları tamamlanan Tıp ve Teknik Eğitim Fakülteleri, 1992 yılında Su Ürünleri Fakültesi ve 1998–1999 eğitim-öğretim yılında Eğitim Fakültesi’nin, 2001–2002 eğitim öğretim döneminde Iletişim Fakültesi’nin eğitim-öğretime açılmasıyla birlikte üniversite bünyesindeki fakülte sayısı dokuza çıkmıştır. Fırat Üniversitesi Muş Eğitim Fakültesi, 2809 Sayılı Kanunun ek 30. maddesine istinaden, T. C. Bakanlar Kurulu’nun 06.08.1998 tarih ve 98/1462 Sayılı Kararı ile kurulmuştur. T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ nın 26.04.2006 tarih ve 1142 sayılı yazısı ile 2006–2007 öğretim yılında Muş Eğitim Fakültesi Ilköğretim Bölümü Okul öncesi eğitim öğretmenliği programına 40, Türkçe Eğitimi Bölümü Türkçe Öğretmenliği Programına 30 öğrenci alınması kararlaştırılmıştır. Bir başka yeni fakültemiz olan Bingöl Ziraat Fakültesi’nin de temeli atılmıştır. Ayrıca Tunceli Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nin kuruluş kararı çıkmış, ancak, eğitim-öğretime açılamamıştır. 1983 yılında Tunceli ve Bingöl Meslek Yüksekokulu, 1987 yılında Muş Meslek Yüksekokulu, 1989 yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 1992 yılında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Keban Süleyman DEMIREL Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Bunları 1995 Yılında Maden Meslek Yüksekokulu ile Sivrice Meslek Yüksekokulu, 1996 yılında Kemaliye Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu, 1997 yılında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Elazığ Sağlık Yüksekokulunun kuruluşları takip etmiştir. Muş Malazgirt Alparslan Meslek Yüksekokulu’nun 2001–2002 yılında eğitim öğretime açılmasıyla birlikte yüksekokul sayısı 13’e ulaşmıştır. 2001–2002 Eğitim - Öğretim Yılında öğrenci alımına başlayan Devlet Konservatuarı, 2004–2005 Eğitim - Öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NİN BUGÜNÜ
Üniversitemiz, Rektörlük ve Mühendislik Fakültesi Kampüsleri ile birlikte on üniteden oluşmaktadır. Rektörlük Kampüsü, hazine adına tapulu ve üniversitemize tahsili 881.872 m2’lik alan ile kamulaştırılarak, üniversitemiz adına tescil edilen 532.522 m2 olmak üzere toplam 1.414.394. m2 Mühendislik Fakültesi Kampüsü ise hazine adına tapulu ve Üniversitemize tahsisli 626.092 m2 yüzölçümündeki alanlar üzerine kurulmuşlardır.




Üniversitemize bağlı Araştırma ve Uygulama Çiftliği iki ünite halinde; Kesik Köprü’de 6.694.969 m2 ve Yurtbaşı’nda 418.732 m2 yüzölçümündeki arazi üzerine faaliyetlerine devam etmektedir. Sivrice Cevizdere’de ise 4.285 m2’lik Üniversitemiz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri kurulmuştur. Harmantepe-Cip Barajı’nda 15.700 m2 yüzölçümündeki arazi üzerine, Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi’ne bağlı Su Ürünleri Tesisleri bulunmaktadır. Üniversitemize bağlı Bingöl Meslek Yüksekokulu 125.000 m2, Tunceli Meslek Yüksekokulu 27.960 m2, Muş Meslek Yüksekokulu 11.329 m2 ve Kemaliye H. Ali AKIN Meslek Yüksekokulu 1596 m2 yüzölçümündeki arazi üzerine kurulmuştur. Üniversitemiz Fırat Tıp Merkezi, 30.000 m2’lik bir alan üzerine kurulu olup 1998 yılında hizmete sunularak Elazığ’ın ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne sağlık hizmeti vermektedir. Üniversitemiz de akademik ve idari personelimiz için toplam 304 daireden oluşan lojmanlarımız vardır. Mevcut lojmanların; 154 adedi Rektörlük, 150 adedi Mühendislik Kampüsündedir.
Üniversiteler; devlet, millet ve gençliğin birbirleriyle kaynaşıp bütünleştiği kurumlardır. Anayasamız başta olmak üzere Yükseköğretim Kanunu’nda üniversitelerimize çok önemli yetki ve sorumluluklar yüklemiş bulunmaktadır. Ülkemizin çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarılmasında gerekli olan aydın kadroların yetiştirilmesi, modern bilim ve teknolojinin ülkemizde geliştirilip yetiştirilmesi, mili kültürümüzün incelenmesi ve milli şuurun halkımıza kazandırılması gibi hususlar, bu sorumluluklar arasında sayılabilir.




Google

http://www.google.com/

WİNDOWS7



Genel Bilgi

Windows kullanıcıları, Windows 7 ile Windows Vista'ya göre daha hızlı bir deneyim yaşayacaklar. Windows 7 ile kullanıcılar, bilgisayarlarını çok daha hızlı başlatabilecek ve kapatabilecekler. Microsoft'a göre, gelişmiş Görev Çubuğu ile uygulamalar arasında geçiş yapmak bir eğlence hâline dönüşecek; yeni araç çubuğu ile kullanıcıların, yazılımlar ve belgeler arasında daha rahat ve hızlı bir şekilde dolaşmak mümkün olacak. Windows 7 ile yeni Windows Aero özellikleri, temiz bir masaüstü daha az uyarı ekranı anlamına geliyor.
Windows 7'nin sunduğu yüksek sistem güvenilirliği, daha uzun pil ömrü ve daha az uyarı ekranıyla kullanıcılar, zaman verimliliğini artıracaklar.Çok konuşulması beklenen çoklu temas teknolojisi, kullanıcının bilgisayar ekranında yapacağı birkaç parmak dokunuşuyla istediği dosyaya, bilgisayara veya cihaza hızlı biçimde ulaşmasını sağlıyor.
Windows 7'nin açıklanan önemli özellikleri:

Windows XP Modu 

Windows XP Mode for Windows 7 (Türkçe: Windows 7 için Windows XP Modu: XPM), Windows XP (SP2/SP3) ile uyumlu yazılımların Windows 7 üzerinde Windows XP arayüzüyle rahatlıkla çalıştırılabilmesini sağlayan bir nevi "sanallaştırma" özelliğidir. Bu özellik, Windows 7'nin içerisine gömülmüş bir Windows XP SP3 kopyası içermektedir; bu sayede de Windows XP uyumlu tüm yazılımlar, Windows 7 ile tam uyumlu bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Örneğin; Internet Explorer 6, Windows Media Player 9 gibi eski sürüm yazılımlar, Windows 7'de kullanılabilmektedir. XPM, Windows Virtual PC özelliğini temel almaktadır. XPM sayesinde, yazılım uyumluluğu %100'e yükselmektedir. XPM, geri uyumluluk olarak da adlandırılabilir. Zaten Microsoft bu özelliği, Windows 7'nin ilk söz konusu olduğu dönemde geri uyumluluk olarak belirtmişti. Ayrıca, Windows XP ile uyumlu donanımlar da bu özelliğe dahildirler. Bu özellik, Windows 7 Professional, Enterprise ve Ultimate sürümlerinde kullanılabilecektir. Windows XP Modu'nu kullanabilmek için en az 2 GB RAM'e ihtiyaç vardır ve Windows 7 64 bit sürümleri de en az 2 GB RAM gerektirmektedir, bu yüzden XPM'li bir Windows 7 64 bit sürümünü kullanmak için de en az 4 GB belleğinizin olması gerekmektedir.

Şeffaf Pencere

Aero Peek, masaüstünüze ve açık yazılım pencerelerine sürekli olarak hakim olmanız için tasarlanmış. Bu iş için Görev Çubuğu'nun en sağına yeni bir "Masaüstünü Göster" simgesi eklenmiş. Bunun üzerine geldiğinizde tüm açık pencereler şeffaf hale geliyor ve masaüstüne veya gadget'lara göz atmak mümkün hale geliyor.
Simgeye tıkladığınızda ise tanıdığınız "Masaüstünü Göster" süreci gerçekleşiyor. Aynı şekilde gözlemlemek istediğiniz bir pencereyi odaklama özelliği de çok yardımcı oluyor. Bu iş için fare imlecini Görev Çubuğu'ndaki bir ön izleme penceresi üzerine getirin. İmleci üzerine getirdiğiniz pencere hariç diğer tüm açık pencereler yeni "Masaüstünü Göster" efektine benzer bir şekilde şeffaflaşıyor.
Böylece geçiş yapmak istediğiniz pencereye odaklanmanız çok daha çabuk gerçekleşiyor.

Windows 7

Vista Ultimate, "Home Premium" ve "Business" sürümlerini birleştiren en üst sürümdür. Ek olarak Bitlocker adı verilen veri şifreleme yazılımına sahiptir. Ve Windows 7 müşterilerine özel ek yenilikler sağlanmaktadır.
  • Ultimate ile sağlanan bazı ek özellikler
  • DreamScene Masaüstü arkaplanına bir resim yerine video koyabiliyorsunuz. Ve size dreamscene içerik pakedi olarak bazı videolar geliyor Windows Update aracılığı ile.
  • Hold 'Em adlı yeni bir poker oyunu ve Microsoft Tinker adlı çok hoş bir robot oyunu geliyor yine Windows Update ile.
  • Windows Ses Düzenleri olarak yeni sistem sesleri Windows Update aracılığı ile gelir. Bu sayede Windows'un açılış ve kapanış sesleri dahil tüm sistem sesleri değişebilir. Şimdiye kadarki ses düzenleri "Ultimate ", "Ultimate " ve "Microsoft Tinker Game Sounds" adlı ses düzenleridir.

Yenilenen Görev Çubuğu 

Taskbar : Burada kategorileştirme söz konusudur. Yani bir simge altında o yazılımın pencerelerini barındırıyor. Böylelikle birden fazla pencere açtığınızda sizi rahatsız eden bir sistem çubuğundan kurtarıyor.
Kategorinin üzerine geldğiniz zaman, o kategori altında bulunan pencereleri görüyor ve dilediğimiz pencereye geçiş yapabiliyorsunuz. (Eğer üzerine durup geçiş yapmak istemiyorsanız, Kontrol Tuşu + Sol Tık" ile o kategoriye tıkladığınızda en son açtığınız pencere, doğrudan açılacaktır.

Aero Shake 

Windows 7'deki fare hareketlerini algılama özelliğinden bahsedildiğinde, "Snaps ve Peek" hatırlanır. Fakat unutulan ufak bir detay daha var: Aero Shake. Masaüstündeki pencere yığınından kurtulup sadece bir pencereyi görmek istediğiniz zaman, bu özellik çok işinize yarayacaktır.
Efekti görmek için; masaüstünde birden çok pencere açıkken, bunlardan bir tanesini tutup sallayın.

Dağıtımlar 

Windows 7 Starter Edition 

  • Windows 7'nin en basit ve en az özelliği olan sürümüdür. Kollanımı kolaydır.

Windows 7 Home Basic 

  • Her gün yaptığınız işlemleri hızlandırır ve kolaylaştırır
  • Windows 7 Home Basic, en sık kullandığınız yazılımlara ve belgelere erişmeyi daha basit hale getirir; böylece aramaya daha az, işlem yapmaya daha çok zaman ayırabilirsiniz.

Windows 7 Home Premium 

  • Windows 7 Home Premium bir ev ağı oluşturarak sevdiğiniz fotoğraflar, videolar ve müziğin tümünü paylaşmanızı kolaylaştırır.
  • TV izleyebilir, duraklatabilir, geri sarabilir ve kaydedebilirsiniz.
  • Daha çok eğlence ve oyun için tasarlanmıştır.

Windows 7 Professional 

  • İşyerinde ve evde ihtiyaç duyduğunuz her şey için.
  • Birçok Windows XP verimlilik yazılımını Windows XP Modu'nda çalıştırabilir ve otomatik yedeklemelerle verileri ev ve işyeri ağınıza geri yükleyebilirsiniz.
  • Ayrıca Etki Alanı Bağlantısı ile şirket ağlarına bağlanabilirsiniz.

Windows 7 Ultimate

  • Tüm özellikleri isteyenler için tasarlanmıştır.
  • Windows 7 Ultimate en kullanışlı ve güçlü Windows 7 sürümüdür.
  • Home Premium'un eğlence özelliklerini ve Professional'ın birçok Windows XP verimlilik yazılımını Windows XP Modu'nda çalıştırabilmeyi de içeren iş olanaklarını, kullanım kolaylığıyla birleştirir.
  • Ek güvenlik için, verilerinizi BitLocker ve BitLocker To Go ile şifreleyebilirsiniz. Ayrıca daha fazla esneklik için, 35 dil arasından istediğinizi seçerek çalışabilirsiniz.

Windows 7 Destek Siteleri 

  • Mcirosoft Windows 7
  • Windows7seven.org

GÖREV ZAMANLAYICI

Bilgisayar görevlerini otomatik olarak çalıştırmak üzere zamanlar.

Disk Temizleyici

Diskimizi gereksiz dosyalardan arındırır

DİSK BİRLEŞTİRİCİ

BİLGİSAYARIMIZIN HIZLI VE VERİMLİ ÇALIŞMASI İÇİN DİSKLERİ BİRLEŞTİRİR.

SİSTEM ARAÇLARI denetim masası

Bilgisayar
Denetim masası,bilgisayarın ayarlarını değiştirin veya özelleştirin.

WİNDOWS KONUŞMA TANIMA

METNİ DİKTE EDİN,BİLGİSAYARINIZI SESİNİZLE DENETLEYİN.

ERİŞİM KOLAYLIĞI MERKEZİ

BİLGİSAYARI KULLANMAYI,KOLAYLAŞTIRIR.

YAPIŞKAN NOTLAR

MİCROSOFT EKRAN OKUYUCUSU

EKRAN KLAVYESİ

Fare yada anahtar girdi aygıtıyla yönetilen bir klavye görüntüler.

Büyüteç

Ekranı daha kolay görebilmek için büyütür veya küçültür.

29 Aralık 2010 Çarşamba

UZAK MASA ÜSTÜ BAĞLANTISI

Uzaktaki bir bilgisayara baglanıp,program çalıştırmak ve dosyalara erişmek için kullanılır.

SES KAYDEDİCİ

SES KAYDI YAPIP,BUNU BİLGİSAYARA KAYDETMEMİZİ SAĞLAR.

Projektere bağlan

BİLGİSAYARI EKRAN KABLOSUYLA PROJEKTERE BAĞLAR.

PAİNT

Not defteri

MATAMATİKSEL GİRİŞ PANELİ

KOMUT İSTEMİ

Metin tabanlı fonksiyonlar uygular.

HESAP MAKİNESİ

EŞİTLEME MERKEZİ

Bilgisayarınızla ağ klasörleri arasında eşitlme yapmayı sağlar.

ekran alıntısı aracı



05a2c2f6‑690d‑4887‑86c9‑2d64b1322553.jpg
314 × 156 - Kırpma Aracı'nın resmi Ekran Alıntısı Aracı
windows.microsoft.com

DONATILAR çalıştır

Başlat düğmesine tıkladıktan sonra tüm programlar denilerek donatılar sekmesine girilir.İlk sekme başlarkendir ve bu sekmewindows özelliklerini öğrenip,kullanmamıza yardımcı olur.

AĞ DONANIMI çalıştığım videolar

ÜST BİLGİ ALT BİLGİ

DENKLEM VE SİMGE EKLEMEK

GÖSTER/GİZLE

WORD 2007 METİN

DENETİM MASASI

SİSTEM VE GÜVENLİK
Sistem ve güvenlik durumunu görüntülemek ve değiştirmek içindir.Dosya ve sistem ayarlarını yedeklemek,geri yüklemek,bilgisayarı güncelleştirmek,ram ve işlemci hızını incelemek,güvenlik duvarını kontrol etmek için kullanılır.
BİLGİSAYAR DURUMUNU GÖZDEN GEÇİR(İŞLEM MERKEZİ)
Burada güvenlik ve bakım sekmeleri vardır.Sorun giderme ve kurtar seçeneklerine bundan ulaşabiliriz..Windows program uyumu da buradadır.Performans bilgileri nede buradan ulaşabiliriz.
WİNDOWS GÜVENLİK DUVARI
Bilgilerinizin korsanlardan ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmasına yardımcı olur.Güvenlik durumunu denetler ve bir programa windows güvenlik duvarı üzerinden izin verir.
SİSTEM
Bilgisayarımızla ilgili bilgileri görüntülemek donanım,performans ve uzak masaüstü bağlantılarına ilişkin ayarları değiştirmek için kullanırız.Ram miktarını ve işlemci hızını buradan kontrol ederiz.Aygıt yöneticiside burada bulunur.
WİNDOWS UPDATE
Yazılım ve sürücü güncelleştirmelerini denetleyin,otomatik güncelleştirme ayarlarını seçin veya yüklü güncelleştirmeleri görüntülemek için kullanırız.
GÜÇ SEÇENEKLERİ
Bilgisayarınızın gücü nasıl yönettiğini seçerek enerji tasarrufu veye performansı en üst düzeye çıkarmamızı sağlar.
WİNDOWS ANYTİME UPGRADE
Windowsu yükseltmek için kullanışlı ve ekonomik bir yoldur.
YÖNETİMSEL ARAÇLAR
Bilgisayarımızın yönetimle ilgili ayarlarını yapılandırır.Diskte yer aç,sabit sürüyü birleştir,sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir,olay günlüklerini görüntüle,görevleri zamanla gibi seçenekleri vardır.



AĞ VE İNTERNET
AĞ VE PAYLAŞIM MERKEZİ
Ağ durumunu denetler.Ağ ayarlarını değiştirir.Dosya ve yazıcıları paylaştırmak için tercihlerin ayarlandığı yerdir.Ev grubu ve internet seçenekleride bunun içinde yer alır.



DONANIM VE SES
Yazıcılar ve diğer donanımları ekleyin veya kaldırın,sistem seslerini değiştirin,CD'leri otomatik çalın,güçten tasarruf edin,aygıt sürücülerini güncelleştirin ve benzeri pek çok işlemi yapar.Görüntü ayarlarınızı değiştirir ve ekranımızdakileri okumayı kolaylaştırır.
AYGITLAR VE YAZICILAR
Aygıtları,yazıcıları ve yazdırma işlemlerini görüntüleyip,kontrol etmemize yarar.
OTOMATİK KULLAN
Otomatik olarak müzik çalabilmeniz,resim görüntüleyebilmeniz,yazılım yükleyebilmeniz ve oyun oynayabilmeniz için CD'lere,DVD'lere ve aygıtlara ilişkin ayarları değiştirin.
SES
Ses aygıtlarını yapılandırın veya bilgisayarınızın ses şemasını değiştirin.
GÜÇ SEÇENEKLERİ
Bilgisayarınızın gücü nasıl yönettiğini seçerek enerji tasarrufu yapın veya performansı en üst düzeye çıkarın.
  • Pil ayarlarını değiştir.
  • Güç düğmelerinin davranışını değiştir.
  • Bilgisayar uyandığında parola gerektirsin.
  • Bilgisayar uyku moduna geçme ayarlarını değiştir.
  • Ekran parlaklığını ayarla.
GÖRÜNTÜ
Görüntü ayarlarınızı değiştirin ve kolay kullanım sağlamak içindir.
  • Metni ve diğer öğeleri daha büyük,daha küçük yapmak için kullanılır.
  • Ekran çözünürlüğünü ayarla.
  • Projektöre bağlan.
  • Harici ekrana bağlan.
WİNDOWS MOBİLİTY CENTER
Parlaklık,ses ayarı,güç seçenekleri gibi taşınabilir ayarları yapmak için kullanılır.




PROGRAMLAR
Programları veya Windows özelliklerini kaldırın,araçları kaldırın,ağdan veya çevrimiçinden yeni programlar alın ve benzeri pek çok işlemi gerçekleştirin.




KULLANICI HESAPLARI VE AİLE KORUMASI
Kulanıcı hesaplarını ve parolalarını değiştirin ve ebeveyn denetimlerini ayarlamak için kullanılır.




GÜRÜNÜM VE KİŞİSELLEŞTİR
Masa üstü öğelerinin görünümünü değiştirin,bilgisayarınıza bir tema yada ekran koruyucusu uygulayın yada başlat menüsünü görev çubuğunu özelleştirin.


SAAT,DİL VE BÖLGE
Bilgisayarınızın tarihini,saatini ve saat dilimini,kullanılan dili;sayı,para birimi,tarih ve satin görüntüleme şeklini değiştirmek için kullanılır.




ERİŞİM KOLAYLIĞI
Bilgisayarında görme,işitme ve hareketle ilgili ayarları yapın ve bilgisayrınızı sesli komutlarla denetlemek için konuşma tanımayı kullann.

22 Aralık 2010 Çarşamba

süper bilgisayarlar

SÜPER BİLGİSAYARLAR;En hızlı ve en güçlü bilgisayar çeşitidir.En hızlı süper bilgisayarlar,bir saniye içerisinde bir katrilyondan daha fazla talimatı yerine getirme becerisine sahiptir.

İzleyiciler